PEPPERKAKER (5-6 brett) INGREDIENSER: 5 dl. rørsukker (evt. kun 4 dl sukker, om du ønsker dem mindre søte) 1,5 dl vann ¾ dl lønnesirup (maple syrup) 1 ss kanel ½ ss malt nellik 1 ss ingefær 250 gram smør 1 ss natron 1 kg finmalt eller siktet spelt, emmer eller dala landhvete FRAMGANGSMÅTE: Bland rørsukker, vann, lønnesirup og krydder i en gryte og varm opp. Trekk gryten fra platen og ha i smøret. Rør blandingen kald. Løs opp natron i 1 ss. vann, og ha dette i blandingen. Arbeid inn melet, men hold av litt mel til utbakingen. Dette er en deig som skal kunne kjevles ut raskt etter at den er laget. Deigen skal ikke i kjøleskap, men den må hvile til den er kald nok til å kjevle ut. (Om du ikke baker ut alt på en gang, og ønsker å oppbevare resten i kjøleskap, må du regne med nokså lang tid i romtemperatur før utkjevling.) Tips! Om du vil gjøre dette raskt, kan du snu en langpanne opp ned, og kjevle en del av deigen direkte ut på denne, gjerne med bakepapir under. Skjær «snipper» eller trykk ut kaker direkte på stekebrettet. Fjern evt. overflødig deig. Stekes ved 165 grader til de er pent brune. (cirka. 8-10 minutter) Steketiden avhenger av tykkelsen på kakene. Snippene eller kakene løsnes fra brettet med en stekespade ganske raskt etter steking. Har du skjært snipper, må snippene brekkes ifra hverandre. Avkjøles på rist. Lykke til!
Fra fruktbar jord, på naturens premisser
Skriv ut oppskriften her
Fra fruktbar jord, på naturens premisser
PEPPERKAKER (5-6 brett) INGREDIENSER: 5 dl. rørsukker (evt. kun 4 dl sukker, om du ønsker dem mindre søte) 1,5 dl vann ¾ dl lønnesirup (maple syrup) 1 ss kanel ½ ss malt nellik 1 ss ingefær 250 gram smør 1 ss natron 1 kg finmalt eller siktet spelt, emmer eller dala landhvete FRAMGANGSMÅTE: Bland rørsukker, vann, lønnesirup og krydder i en gryte og varm opp. Trekk gryten fra platen og ha i smøret. Rør blandingen kald. Løs opp natron i 1 ss. vann, og ha dette i blandingen. Arbeid inn melet, men hold av litt mel til utbakingen. Dette er en deig som skal kunne kjevles ut raskt etter at den er laget. Deigen skal ikke i kjøleskap, men den må hvile til den er kald nok til å kjevle ut. (Om du ikke baker ut alt på en gang, og ønsker å oppbevare resten i kjøleskap, må du regne med nokså lang tid i romtemperatur før utkjevling.) Tips! Om du vil gjøre dette raskt, kan du snu en langpanne opp ned, og kjevle en del av deigen direkte ut på denne, gjerne med bakepapir under. Skjær «snipper» eller trykk ut kaker direkte på stekebrettet. Fjern evt. overflødig deig. Stekes ved 165 grader til de er pent brune. (cirka. 8-10 minutter) Steketiden avhenger av tykkelsen på kakene. Snippene eller kakene løsnes fra brettet med en stekespade ganske raskt etter steking. Har du skjært snipper, må snippene brekkes ifra hverandre. Avkjøles på rist. Lykke til!