500 g spelt, emmer eller dala landhvete
(en blanding av finmalt og grovmalt mel, evt. litt siktet)
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
30 g malte linfrø
30 g solsikkefrø
30 g gresskarkjerner
30 g sesamfrø
30 g havregryn
1 ss honning
1 dl lunkent vann (til å løse opp honningen i)
4 dl vann kaldt vann
NB! Ønsker du ikke frø i brødet, kan du tilsette tilsvarende mengde mer mel i deigen. Liker du olje i baksten, kan en 1/2 dl vann byttes med rapsolje, men brødet vil kunne bli litt mer kompakt og fortere tørt ved lagring.
PS! Oppskriften passer godt til en gryte på cirka 4 liter. Har du ikke en gryte som tåler stekeovn, kan du likevel lage brødet. Da former du deigen til et rundt brød, som du setter til heving på et vanlig stekebrett. Bruk da litt mer mel i utbakingen, for å gjøre deigen litt fastere. (En bløt deig gir saftig resultat, men flyter lettere ut, når man ikke bruker form) Stek brødet på 250 grader i 20 minutter, sett deretter temperaturen ned til 200 grader og stek i ytterligere 15 - 20 minutter.