Fra fruktbar jord, på naturens premisser

ØKOLOGISK BYGG

 

Her kommer litt informasjon om det nye kornet vårt - nakenbygget! Nakenbygg er en svært næringsrik kornsort, og har lang tradisjon innen matlaging. Det finnes flere varianter av nakenbygg, og felles for dem er at det ytterste skallet ramler av under tresking, derav navnet «naken».  Vårt nakenbygg kalles Pirona, og egner seg godt for økologisk dyrking. Bygg er rikt på antioksidanter, noe som er gull verdt for immunforsvaret. Videre har det et naturlig høyt innhold av betaglukan. Betaglukan har vist seg å ha en gunstig effekt både på kolesterol, blodsukker og generelt i forebygging av hjerte- og karsykdommer. Bygg har ellers et høyt innhold av proteiner, vitaminer (f.eks. B og E-vitamin) og mineraler. For den som sliter med hard mage, kan det være kjekt å vite at bygg har en mykgjørende effekt på avføringen. Hele korn egner seg godt både i supper, salater, i brøddeigen og som erstatning for ris til middager. Bygg-krem er et supert alternativ til riskrem, og gir en god og næringsrik dessert. Byggmel kan med fordel inngå som en del i brøddeigen, og egner seg godt i både vafler, pannekaker og tortillas. I brøddeigen anbefales det å blande byggmelet med 40-60 % annet mel, ettersom bygg ikke hever slik som f.eks. dala landhvete og spelt. NB! Anbefalingene for tilberedningen av mat med bygg, er noe ulik de andre kornslagene våre. Betaglukanet er ømfintlig for bløtlegging, langtidsheving og sakte oppvarming. For at betaglukanet i bygget skal opprettholde sine positive egenskaper på en best mulig måte, anbefales det derfor at byggmelet tilsettes deigen mot slutten av heveprosessen. Skal du koke hele korn, er det best å koke opp vannet før du har byggkornene oppi. Enzymaktiviteten i kornet, som ellers ville være med på å bryte ned betaglukanet når det legges i vann, stopper opp ved 80 grader eller høyere temperatur. Her finner du linker til noen oppskrifter med bygg: Deilig Byggsalat, Byggbrød, og Byggburgere . Mvh. Eirin

Velkommen til vår blogg

Noen fakta om urkorn: •	Svakt gluten •	Høyt næringsinnhold •	Rik på smak •	Mange opplever velvære i form av blant annet bedre fordøyelse.

URKORN KAN!

 – Min personlige erfaring med urkorn Gutta i Norsk Urkorn (Petter og Kolbjørn) sitter og snakker om spelt og diverse korn. Det er i begynnelsen av 2013, og Norsk Urkorn AS er enda ikke etablert. Ideen dukker opp – nå som de begge driver økologisk, så kunne det vært spennende å dyrke litt urkorn!  Planer blir lagt, kornet sådd og melposer designet. Kornet blir tresket, malt og pakket, og i mai 2014, kommer de første posene med dala landhvete til mitt kjøkken.       Min oppgave er nå å prøvebake med melet, og lage oppskrifter som passer til. Entusiasmen er stor! Tenk, eget økologisk mel! Jeg baker og smaker, smaker og baker – plutselig har 14 dager gått, og jeg oppdager at jeg nesten ikke har vært utenfor mitt eget kjøkken! I hvert fall har jeg ikke spist mat fra annet enn mitt eget kjøkken. Lite visste jeg om at jeg selv tålte vanlig hvete dårlig – ikke før min mann kommenterte en sak, og jeg måtte medgi – Ja, du har helt rett, magen min ER mye roligere nå, og det har den faktisk vært i cirka 14 dager! Etter hvert kommer det flere melsorter til gården, og jeg gjør de samme gode erfaringene med spelt og emmer. Jeg føler meg mer opplagt, har lettere for å konsentrere meg på møter. Og tanken, som jeg så ofte før hadde tenkt - at jeg kanskje holdt på å bli litt utbrent, den var borte nå. Var jeg trøtt, så var det bare en naturlig følge av at jeg hadde sovet lite. Og en god natts søvn, var det som skulle til for at jeg skulle føle meg opplagt igjen. Slik var det ikke alltid før. Større pågangsmot og tro på prosjektet vokste ettersom jeg selv gjorde slike gode erfaringer ved bruk av kornet. Og i min jobb møter jeg stadig noen mennesker, som forteller meg sin solskinnshistorie om urkornets virkning på deres kropp.  SLIKE OPPLEVELSER GJØR ARBEIDSDAGEN MIN HELT TOPP!!  Og ja, jeg har da prøvd å spise vanlig hvete innimellom, og litt kan gå bra, men jeg gjør det helst ikke. I sommer tok jeg en hel uke ferie fra urkorn-bakinga, og da fikk jeg bare konstatert at urkorn fungerer best for meg!  Legger ved ukens lille «URKORN KAN- dikt», og ønsker å føye til at selv om det ikke er så mange som har fått diagnosen cøliaki, så virker det å være en økende tendens.  “URKORN KAN” «Mange sliter litt med magen, og finner ikke ut av saken.  Legene tester og måler – hva er det du ikke tåler?  Kanskje glutenfritt er tingen? – Nei, cøliaki, det har nesten ingen!  Men magetrøbbel, det har mange – og ventelistene er lange..  Noen sliter mye, andre bare litt, og løsningen er kanskje ikke helt glutenfritt – URKORN KAN! Mvh. Eirin
Emmerscones
Lagt ut 30.8.2015
Lagt ut 9.8.2015
Urkornvaffel med  urkornkrem
Urkornvaffel med urkornkrem

ØKOLOGISK HELKORN – NÆRINGSRIKT OG VELDIG GODT!

Denne bloggposten er full av nye oppskrifter, og denne gangen er det helkorn som står i fokus. Her finner du noe som passer til alle dagens måltider – med helkorn; byggrøt eller byggrynssuppe, byggkrem / urkorn-krem med jordbærsaus, helkornbrød og middagskorn. Jeg ønsker å rette en stor takk til Nofima (Norsk Matforskningsinstitutt), for super oppfølging av vårt urkorn-prosjekt det siste året, og for all kunnskap som dere så villig deler! En spesiell takk til baker Andre Løvaas, som har ledsaget oss igjennom 3 vellykkede og lærerike bakedager etter hvert som nytt korn og mel har meldt sin ankomst. Siste epost jeg mottok fra Nofima, forteller om kompliserte enzym- prosesser som skjer i nakenbygget ved bløtlegging og langtidsheving, og hvordan man kan opprettholde betaglukanets kolesterolsenkende effekt ved å ha kornet oppi kokende vann. (Jfr. blogginnlegg om økologisk bygg skrevet 09.08.15.) Bildet er fra prosjektets siste bakedag, som jeg og min baker-venninne hadde sammen med Andre Løvaas i forrige uke. Ha en super dag ! Beste hilsen Eirin
Middagskorn gir god næring, og er et supert alternativ til raffinert ris. Oppskrift finner du her (trykk på bildet) Oppskrift på byggrøt og byggryssuppe (trykk på bildet) En næringsrik dessert er ikke å forakte (trykk på bildet) Et saftig helkornbrød  Oppskrift finner du her (trykk på bildet)
Lagt ut 21.10.2015

DALA LANDHVETE OG SPELT

Her kommer litt informasjon om årets dala landhvete : Vi har tatt kornprøver av forskjellige partier, dvs. korn som kommer fra forskjellige jorder, og som har blitt tresket på forskjellig tid. Alt ble tresket så snart det var modent, og ikke noe regn fikk kommet i det treskemodne kornet. Kornet så veldig fint ut, og mye av kornet hadde også høyt proteininnhold, men så var det dette falltallet da, som er så avgjørende for bakekvaliteten – det viste seg å være litt for lavt. Jeg vet om flere bønder som har dyrket dala landhvete her i området, men ingen av dem fikk matkvalitet i år. Norsk sommer kan by på noen utfordringer, og det er mulig at denne sommeren rett og slett har vært litt for fuktig og kald for dette kornet.. Litt rart siden det ble så veldig god matkvalitet på emmer og spelt! Vi ønsker å gi våre kunder kun god matkvalitet, og kommer derfor ikke til å legge ut noe av dette kornet for salg. Istedenfor å bruke tid og krefter på å ergre seg over noe som ikke ble vellykket, velger vi å glede oss over alt det gode kornet som vi har fått i hus! Så prøver vi på nytt med landhvete igjen neste år - vi har i alle fall massevis av såkorn på lager nå!! :-) Jeg har allerede revidert noen av oppskriftene med dala landhvete som ligger på hjemmesiden vår, slik at de passer også til spelt. Årets spelt er fantastisk å bake med, og min erfaring at det fungerer veldig fint å bruke denne spelten istedenfor landhvete, bare man er obs på at spelt kan trekke litt mer væske. Væskemengden må derfor justeres litt i forhold til melmengden på enkelte av oppskriftene. Og her finner du linker til enda flere oppskrifter, som nå er tilpasset speltmelet: Vafler Pizzabunn Pannekaker Kanelsnurrer Kos dere med deilig speltbakst av mel med topp matkvalitet! Mvh. Eirin
Denne eplekakeoppskriften fungerte helt supert med spelt, uten å justere væskemengden  (trykk på bildet) Her finner du oppskrift på deilige spelt-boller (trykk på bildet)
Lagt ut 29.10.2015

URKORN TIL JUL – FLOTTE GAVER!

Er du en av dem som kan gå litt tom for gaveideer når det nærmer seg jul? Det kan noen ganger virke som om våre venner og slektninger har alt de trenger, og det er vanskelig å komme på noe fornuftig å gi.. Da kan løsningen være en gavepakning med urkorn :-) For mat må vi alle ha, og når oppskriftene følger med i pakken, så blir det i grunnen veldig enkelt. Her i gårdsbutikken på Østre Øiestad Gård, er vi i gang med å lage forskjellige gavepakninger, som kan passe både til bursdag og til jul. Vi har forskjellige størrelser og litt for enhver smak. Om du bare skulle trenge en liten vertinnegave, så er det muligheter her. Noen gaver er bare med emmer, noen med bare spelt, noen kun med nakenbygg helkorn, og noen med en blanding av forskjellige sorter mel / korn. Vi har også mulighet for å skreddersy gaver til ønsket pris, eller ønsket oppskrift. Og om du vil pakke inn gavene selv, så hjelper jeg gjerne til med å finne det melet du trenger, også om du bor langt unna og bestiller mel via nettbutikken. Du kan ringe eller sende epost. E-postadr. eirin@norskurkorn.no På Østre Øiestad Gård, tar vi imot kunder alle dager, unntatt lørdag. Og vi er fleksible på tiden, for vi bor jo her. Om du har lyst å ta turen innom gårdsbutikken, så er det bare å ringe eller sende en sms til tlf. 934 87 836, så sørger jeg for at noen tar imot deg. Som oftest er det meg selv:-) Adressen hit er: Øiestadveien 249, 1860 Trøgstad. Fram mot jul, vil Petter Simonsen også ha utsalg av gavepakninger fra sin gård. Om du ønsker å stikke innom der, så tar du bare kontakt med Petter på tlf. 920 11 094 og avtaler tid. Adresse til Østre Pavestad Gård er: Skulerudveien 494, 1970 Hemnes.
Lagt ut 04.11.2015

Velkommen til vår blogg

Lagt ut 9.8.2015
Fra fruktbar jord, på naturens premisser

URKORN KAN!

 – Min personlige erfaring med urkorn Gutta i Norsk Urkorn (Petter og Kolbjørn) sitter og snakker om spelt og diverse korn. Det er i begynnelsen av 2013, og Norsk Urkorn AS er enda ikke etablert. Ideen dukker opp – nå som de begge driver økologisk, så kunne det vært spennende å dyrke litt urkorn!  Planer blir lagt, kornet sådd og melposer designet. Kornet blir tresket, malt og pakket, og i mai 2014, kommer de første posene med dala landhvete til mitt kjøkken.       Min oppgave er nå å prøvebake med melet, og lage oppskrifter som passer til. Entusiasmen er stor! Tenk, eget økologisk mel! Jeg baker og smaker, smaker og baker – plutselig har 14 dager gått, og jeg oppdager at jeg nesten ikke har vært utenfor mitt eget kjøkken! I hvert fall har jeg ikke spist mat fra annet enn mitt eget kjøkken. Lite visste jeg om at jeg selv tålte vanlig hvete dårlig – ikke før min mann kommenterte en sak, og jeg måtte medgi – Ja, du har helt rett, magen min ER mye roligere nå, og det har den faktisk vært i cirka 14 dager! Etter hvert kommer det flere melsorter til gården, og jeg gjør de samme gode erfaringene med spelt og emmer. Jeg føler meg mer opplagt, har lettere for å konsentrere meg på møter. Og tanken, som jeg så ofte før hadde tenkt - at jeg kanskje holdt på å bli litt utbrent, den var borte nå. Var jeg trøtt, så var det bare en naturlig følge av at jeg hadde sovet lite. Og en god natts søvn, var det som skulle til for at jeg skulle føle meg opplagt igjen. Slik var det ikke alltid før. Større pågangsmot og tro på prosjektet vokste ettersom jeg selv gjorde slike gode erfaringer ved bruk av kornet. Og i min jobb møter jeg stadig noen mennesker, som forteller meg sin solskinnshistorie om urkornets virkning på deres kropp.  SLIKE OPPLEVELSER GJØR ARBEIDSDAGEN MIN HELT TOPP!!  Og ja, jeg har da prøvd å spise vanlig hvete innimellom, og litt kan gå bra, men jeg gjør det helst ikke. I sommer tok jeg en hel uke ferie fra urkorn-bakinga, og da fikk jeg bare konstatert at urkorn fungerer best for meg!  Legger ved ukens lille «URKORN KAN-dikt», og ønsker å føye til at selv om det ikke er så mange som har fått diagnosen cøliaki, så virker det å være en økende tendens.  “URKORN KAN” «Mange sliter litt med magen, og finner ikke ut av saken.  Legene tester og måler – hva er det du ikke tåler?  Kanskje glutenfritt er tingen? – Nei, cøliaki, det har nesten ingen!  Men magetrøbbel, det har mange – og ventelistene er lange..  Noen sliter mye, andre bare litt, og løsningen er kanskje ikke helt glutenfritt – URKORN KAN! Mvh. Eirin
Noen fakta om urkorn: •	Svakt gluten •	Høyt næringsinnhold •	Rik på smak •	Mange opplever velvære i form av blant annet bedre fordøyelse.
Lagt ut 30.8.2015

ØKOLOGISK BYGG

 

Her kommer litt informasjon om det nye kornet vårt - nakenbygget! Nakenbygg er en svært næringsrik kornsort, og har lang tradisjon innen matlaging. Det finnes flere varianter av nakenbygg, og felles for dem er at det ytterste skallet ramler av under tresking, derav navnet «naken».  Vårt nakenbygg kalles Pirona, og egner seg godt for økologisk dyrking. Bygg er rikt på antioksidanter, noe som er gull verdt for immunforsvaret. Videre har det et naturlig høyt innhold av betaglukan. Betaglukan har vist seg å ha en gunstig effekt både på kolesterol, blodsukker og generelt i forebygging av hjerte- og karsykdommer. Bygg har ellers et høyt innhold av proteiner, vitaminer (f.eks. B og E- vitamin) og mineraler. For den som sliter med hard mage, kan det være kjekt å vite at bygg har en mykgjørende effekt på avføringen. Hele korn egner seg godt både i supper, salater, i brøddeigen og som erstatning for ris til middager. Bygg-krem er et supert alternativ til riskrem, og gir en god og næringsrik dessert. Byggmel kan med fordel inngå som en del i brøddeigen, og egner seg godt i både vafler, pannekaker og tortillas. I brøddeigen anbefales det å blande byggmelet med 40-60 % annet mel, ettersom bygg ikke hever slik som f.eks. dala landhvete og spelt. NB! Anbefalingene for tilberedningen av mat med bygg, er noe ulik de andre kornslagene våre. Betaglukanet er ømfintlig for bløtlegging, langtidsheving og sakte oppvarming. For at betaglukanet i bygget skal opprettholde sine positive egenskaper på en best mulig måte, anbefales det derfor at byggmelet tilsettes deigen mot slutten av heveprosessen. Skal du koke hele korn, er det best å koke opp vannet før du har byggkornene oppi. Enzymaktiviteten i kornet, som ellers ville være med på å bryte ned betaglukanet når det legges i vann, stopper opp ved 80 grader eller høyere temperatur. Her finner du linker til noen oppskrifter med bygg: Deilig Byggsalat, Byggbrød, og Byggburgere . Mvh. Eirin
En næringsrik dessert er ikke å forakte (trykk på bildet) Et saftig helkornbrød  Oppskrift finner du her (trykk på bildet) Oppskrift på byggrøt og byggryssuppe (trykk på bildet) Middagskorn gir god næring, og er et supert alternativ til raffinert ris. Oppskrift finner du her (trykk på bildet)

ØKOLOGISK HELKORN – NÆRINGSRIKT OG

VELDIG GODT!

Denne bloggposten er full av nye oppskrifter, og denne gangen er det helkorn som står i fokus. Her finner du noe som passer til alle dagens måltider – med helkorn; byggrøt eller byggrynssuppe, byggkrem / urkorn-krem med jordbærsaus, helkornbrød og middagskorn. Jeg ønsker å rette en stor takk til Nofima (Norsk Matforskningsinstitutt), for super oppfølging av vårt urkorn-prosjekt det siste året, og for all kunnskap som dere så villig deler! En spesiell takk til baker Andre Løvaas, som har ledsaget oss igjennom 3 vellykkede og lærerike bakedager etter hvert som nytt korn og mel har meldt sin ankomst. Siste epost jeg mottok fra Nofima, forteller om kompliserte enzym- prosesser som skjer i nakenbygget ved bløtlegging og langtidsheving, og hvordan man kan opprettholde betaglukanets kolesterolsenkende effekt ved å ha kornet oppi kokende vann. (Jfr. blogginnlegg om økologisk bygg skrevet 09.08.15.) Bildet er fra prosjektets siste bakedag, som jeg og min baker-venninne hadde sammen med Andre Løvaas i forrige uke. Ha en super dag ! Beste hilsen Eirin

DALA LANDHVETE OG SPELT

Her kommer litt informasjon om årets dala landhvete : Vi har tatt kornprøver av forskjellige partier, dvs. korn som kommer fra forskjellige jorder, og som har blitt tresket på forskjellig tid. Alt ble tresket så snart det var modent, og ikke noe regn fikk kommet i det treskemodne kornet. Kornet så veldig fint ut, og mye av kornet hadde også høyt proteininnhold, men så var det dette falltallet da, som er så avgjørende for bakekvaliteten – det viste seg å være litt for lavt. Jeg vet om flere bønder som har dyrket dala landhvete her i området, men ingen av dem fikk matkvalitet i år. Norsk sommer kan by på noen utfordringer, og det er mulig at denne sommeren rett og slett har vært litt for fuktig og kald for dette kornet.. Litt rart siden det ble så veldig god matkvalitet på emmer og spelt! Vi ønsker å gi våre kunder kun god matkvalitet, og kommer derfor ikke til å legge ut noe av dette kornet for salg. Istedenfor å bruke tid og krefter på å ergre seg over noe som ikke ble vellykket, velger vi å glede oss over alt det gode kornet som vi har fått i hus! Så prøver vi på nytt med landhvete igjen neste år - vi har i alle fall massevis av såkorn på lager nå!! :-) Jeg har allerede revidert noen av oppskriftene med dala landhvete som ligger på hjemmesiden vår, slik at de passer også til spelt. Årets spelt er fantastisk å bake med, og min erfaring at det fungerer veldig fint å bruke denne spelten istedenfor landhvete, bare man er obs på at spelt kan trekke litt mer væske. Væskemengden må derfor justeres litt i forhold til melmengden på enkelte av oppskriftene. Og her finner du linker til enda flere oppskrifter, som nå er tilpasset speltmelet: Vafler Pizzabunn Pannekaker Kanelsnurrer Kos dere med deilig speltbakst av mel med topp matkvalitet! Mvh. Eirin
Trykk på bildene for å gå til oppskriftside Urkornvaffel med  urkornkrem Emmerscones
Lagt ut 21.10.2015
Her finner du oppskrift på deilige spelt-boller.  (trykk på bildet) Denne eplekake-oppskriften fungerte helt supert med spelt, uten å justere væske-mengden.  (trykk på bildet)
Lagt ut 29.10.2015
Lagt ut 04.11.2015

URKORN TIL JUL – FLOTTE GAVER!

Er du en av dem som kan gå litt tom for gaveideer når det nærmer seg jul? Det kan noen ganger virke som om våre venner og slektninger har alt de trenger, og det er vanskelig å komme på noe fornuftig å gi.. Da kan løsningen være en gavepakning med urkorn :-) For mat må vi alle ha, og når oppskriftene følger med i pakken, så blir det i grunnen veldig enkelt. Her i gårdsbutikken på Østre Øiestad Gård, er vi i gang med å lage forskjellige gavepakninger, som kan passe både til bursdag og til jul. Vi har forskjellige størrelser og litt for enhver smak. Om du bare skulle trenge en liten vertinnegave, så er det muligheter her. Noen gaver er bare med emmer, noen med bare spelt, noen kun med nakenbygg helkorn, og noen med en blanding av forskjellige sorter mel / korn. Vi har også mulighet for å skreddersy gaver til ønsket pris, eller ønsket oppskrift. Og om du vil pakke inn gavene selv, så hjelper jeg gjerne til med å finne det melet du trenger, også om du bor langt unna og bestiller mel via nettbutikken. Du kan ringe eller sende epost. E-postadr. eirin@norskurkorn.no På Østre Øiestad Gård, tar vi imot kunder alle dager, unntatt lørdag. Og vi er fleksible på tiden, for vi bor jo her. Om du har lyst å ta turen innom gårdsbutikken, så er det bare å ringe eller sende en sms til tlf. 934 87 836, så sørger jeg for at noen tar imot deg. Som oftest er det meg selv:-) Adressen hit er: Øiestadveien 249, 1860 Trøgstad. Fram mot jul, vil Petter Simonsen også ha utsalg av gavepakninger fra sin gård. Om du ønsker å stikke innom der, så tar du bare kontakt med Petter på tlf. 920 11 094 og avtaler tid. Adresse til Østre Pavestad Gård er: Skulerudveien 494, 1970 Hemnes.