HAMBURGERBRØD (18 stk.) INGREDIENSER: 1 kg finmalt spelt, emmer eller dala landhvete evt. en blanding av finmalt og siktet mel. 2 ts salt 8,5 dl vann (cirka 30 grader) 100 gram smeltet smør 1 ss honning ½ pakke gjær (evt. ¾ pk. fersk gjær for raskere heving) FRAMGANGSMÅTE: -Bland sammen de tørre ingrediensene (mel, salt og tørrgjær om du bruker denne typen gjær) -Løs opp honningen i vannet. Bruker du fersk gjær, løser du også den opp i vannet. -Bland sammen alle ingrediensene unntatt smøret. Det smeltede smøret avkjøles, for så å eltes inn i deigen til slutt. Dette for at vannet skal trekke inn i melet uforstyrret av smøret. -Elt så deigen for hånd i 3-5 minutter, evt. med maskin på sakte fart. -Dekk til bollen med plast, og la deigen heve til nærmere dobbel størrelse, gjerne 2-3 timer. -Eltes litt, før du former til små runde brød som du fordeler på to stekebrett. 9 stk. / brett. -Du kan trykke dem ned litt på toppen slik at de ikke blir så høye, for det blir jo litt å gape over når burger og salat kommer i tillegg. -Dekk til hamburgerbrødene på stekebrettet med et bakeklede eller en egnet plastboks, og la de heve til nærmere dobbel størrelse, dvs. i 1 – 1,5 time i romtemperatur. -Om du ser at brødene begynner å sprekke litt, er det på tide å få de inn i ovnen. -Pensle med egg eller vann og strø på noen sesamfrø til pynt på toppen om du vil. -Stek midt i ovnen på 225 grader i cirka 15 minutter. Avkjøles på rist. LANGTIDSHEVING: Om du vil langtidsheve deigen over natten eller mens du er på jobb, så husk å bruk helt kaldt vann, kun 1 dl av vannet er lunkent for å løse opp honning og gjær. Bruk evt. tørrgjær. KORTERE HEVETID: Har du dårlig tid, kan du halvere hevetiden om du bruker litt mer gjær: ¾ pakke fersk gjær, 1,5 time heving i bakebollen og ca. 45 minutter heving på stekebrettet. Det fungerer best med noe siktet mel i deigen ved kort hevetid, men det gjør jo ingenting om den helgrove baksten slår litt sprekker, så lenge den blir luftig og god :-)
Fra fruktbar jord, på naturens premisser
Skriv ut oppskriften her
Fra fruktbar jord, på naturens premisser
HAMBURGERBRØD (18 stk.) INGREDIENSER: 1 kg finmalt spelt, emmer eller dala landhvete evt. en blanding av finmalt og siktet mel. 2 ts salt 8,5 dl vann (cirka 30 grader) 100 gram smeltet smør 1 ss honning ½ pakke gjær (evt. ¾ pk. fersk gjær for raskere heving) FRAMGANGSMÅTE: -Bland sammen de tørre ingrediensene (mel, salt og tørrgjær om du bruker denne typen gjær) -Løs opp honningen i vannet. Bruker du fersk gjær, løser du også den opp i vannet. -Bland sammen alle ingrediensene unntatt smøret. Det smeltede smøret avkjøles, for så å eltes inn i deigen til slutt. Dette for at vannet skal trekke inn i melet uforstyrret av smøret. -Elt så deigen for hånd i 3-5 minutter, evt. med maskin på sakte fart. -Dekk til bollen med plast, og la deigen heve til nærmere dobbel størrelse, gjerne 2-3 timer. -Eltes litt, før du former til små runde brød som du fordeler på to stekebrett. 9 stk. / brett. -Du kan trykke dem ned litt på toppen slik at de ikke blir så høye, for det blir jo litt å gape over når burger og salat kommer i tillegg. -Dekk til hamburgerbrødene på stekebrettet med et bakeklede eller en egnet plastboks, og la de heve til nærmere dobbel størrelse, dvs. i 1 – 1,5 time i romtemperatur. -Om du ser at brødene begynner å sprekke litt, er det på tide å få de inn i ovnen. -Pensle med egg eller vann og strø på noen sesamfrø til pynt på toppen om du vil. -Stek midt i ovnen på 225 grader i cirka 15 minutter. Avkjøles på rist. LANGTIDSHEVING: Om du vil langtidsheve deigen over natten eller mens du er på jobb, så husk å bruk helt kaldt vann, kun 1 dl av vannet er lunkent for å løse opp honning og gjær. Bruk evt. tørrgjær. KORTERE HEVETID: Har du dårlig tid, kan du halvere hevetiden om du bruker litt mer gjær: ¾ pakke fersk gjær, 1,5 time heving i bakebollen og ca. 45 minutter heving på stekebrettet. Det fungerer best med noe siktet mel i deigen ved kort hevetid, men det gjør jo ingenting om den helgrove baksten slår litt sprekker, så lenge den blir luftig og god :-)