Fra fruktbar jord, på naturens premisser
EPLEPAI INGREDIENSER, paideig: 125 g smør/margarin 1 dl rårørsukker 1 egg 2 ss vann 1,5 ts bakepulver 230 g finmalt spelt, dala landhvete eller emmer INGREDIENSER, fyll: 1 kg epler 0,5 - 1 ts kanel 0,5 dl rårørsukker (evt. kokosblomstsukker) FRAMGANGSMÅTE: Rør smør og rårørsukker til en luftig masse. Rør deretter inn egg og vann, mel og bakepulver. La deigen stå kaldt i 30 minutter, så den blir lett å jobbe med. Ha mel på bakebordet. Kjevle 2/3 av deigen ut slik at den dekker bunn og kanter i paiformen. Løft deigen over i formen ved hjelp av kjevla. Klem deigen godt ut i kanten og ned i bunnen av formen. Skjær ut kjernehuset på eplene. Skrell eplene om du vil. Skjær dem så i tynne båter, og legg epleskiver/båter og sukker lagvis oppå paideigen i formen. Dryss også litt kanel imellom lagene. Kjevle resten av deigen til en oval leiv. Skjær strimler av leiven, ca. 2 cm brede. Legg deigstrimlene i gitter over fyllet. Legg til slutt en strimmel langs kanten på paien. Pensle gitteret med et sammenvispet egg. Sett paien i varm ovn, og stek den på nederste rille til eplene er møre og deigen gyllenbrun, dvs. nærmere 40 minutter på 220 grader.
Skriv ut oppskriften her
Fra fruktbar jord, på naturens premisser
EPLEPAI INGREDIENSER, paideig: 125 g smør/margarin 1 dl rårørsukker 1 egg 2 ss vann 1,5 ts bakepulver 230 g finmalt spelt, dala landhvete eller emmer INGREDIENSER, fyll: 1 kg epler 0,5 - 1 ts kanel 0,5 dl rårørsukker (evt. kokosblomstsukker) FRAMGANGSMÅTE: Rør smør og rårørsukker til en luftig masse. Rør deretter inn egg og vann, mel og bakepulver. La deigen stå kaldt i 30 minutter, så den blir lett å jobbe med. Ha mel på bakebordet. Kjevle 2/3 av deigen ut slik at den dekker bunn og kanter i paiformen. Løft deigen over i formen ved hjelp av kjevla. Klem deigen godt ut i kanten og ned i bunnen av formen. Skjær ut kjernehuset på eplene. Skrell eplene om du vil. Skjær dem så i tynne båter, og legg epleskiver/båter og sukker lagvis oppå paideigen i formen. Dryss også litt kanel imellom lagene. Kjevle resten av deigen til en oval leiv. Skjær strimler av leiven, ca. 2 cm brede. Legg deigstrimlene i gitter over fyllet. Legg til slutt en strimmel langs kanten på paien. Pensle gitteret med et sammenvispet egg. Sett paien i varm ovn, og stek den på nederste rille til eplene er møre og deigen gyllenbrun, dvs. nærmere 40 minutter på 220 grader.