HELGROVT EMMERBRØD (2 stk. brød i 1,5 liters brødformer) INGREDIENSER: 1 kg finmalt emmer (eller grovmalt om du ønsker en grovere struktur) Evt. 1 ss honning (Løses opp i vannet) 1,5 ts salt ¼ pk gjær 7,5 - 8 dl vann Framgangsmåte: Bland sammen de tørre ingrediensene. (Bruker du tørrgjær, så blander du den inn i melet) Bruker du fersk gjær, blander du gjæra sammen med vannet (vanntemperaturen kan godt være noe kaldere enn håndtemperatur, for da rekker vannet å trekke godt inn i melet, før gjæren blir «overmoden». Du får et saftig resultat uten gjærsmak). Ha væsken i melet, men hold igjen litt av væsken så du kan se an konsistensen på deigen. Dette skal være en nokså løs deig, men ikke rennende. Elt til du har blandet ingrediensene, 2-5 min er nok. Elt gjerne for hånd, eller bruk sakte fart om du bruker maskin. Dekk til deigen med plast. Heves i 1,5 - 2 timer (Tips for en arbeidsdag: Å blande disse ingrediensene gjør du så fort, at du kan gjøre det før du starter med middagen. Og mens brødene hever, rekker du både å lage og spise middag, eller evt. kjøre unger på aktiviteter og ta en handletur..) Deretter: Ha deigen over i 2 smurte brødformer (Du trenger ikke å elte deigen igjen, bare vendes litt. Jo mer du elter på dette tidspunktet, jo lengre tid tar det før du når dobbel størrelse på deigen igjen). Med så pass løs deig, nærmest heller jeg den over i brødformene. Synes du at brødene ble litt krøllete i fasongen, kan du fukte hendene med litt vann og jevne dem forsiktig ut på toppen. Hev til dobbelt størrelse, dvs. cirka 1,5 time i formene. Dekk til med plast eller bakeklede, eller tipp en gjennomsiktig plastboks over brødformene, for da slipper du at brøddeigen setter seg fast i plastikken / bakeklede. (Hevetiden avhenger noe av romtemperaturen) Stek på 190 grader, nederste rille i cirka 50-60 minutter. Avkjøles på rist.
Fra fruktbar jord, på naturens premisser
Skriv ut oppskriften her
Fra fruktbar jord, på naturens premisser
HELGROVT EMMERBRØD (2 stk. brød i 1,5 liters brødformer) INGREDIENSER: 1 kg finmalt emmer (eller grovmalt om du ønsker en grovere struktur) Evt. 1 ss honning (Løses opp i vannet) 1,5 ts salt ¼ pk gjær 7,5 - 8 dl vann Framgangsmåte: Bland sammen de tørre ingrediensene. (Bruker du tørrgjær, så blander du den inn i melet) Bruker du fersk gjær, blander du gjæra sammen med vannet (vanntemperaturen kan godt være noe kaldere enn håndtemperatur, for da rekker vannet å trekke godt inn i melet, før gjæren blir «overmoden». Du får et saftig resultat uten gjærsmak). Ha væsken i melet, men hold igjen litt av væsken så du kan se an konsistensen på deigen. Dette skal være en nokså løs deig, men ikke rennende. Elt til du har blandet ingrediensene, 2-5 min er nok. Elt gjerne for hånd, eller bruk sakte fart om du bruker maskin. Dekk til deigen med plast. Heves i 1,5 - 2 timer (Tips for en arbeidsdag: Å blande disse ingrediensene gjør du så fort, at du kan gjøre det før du starter med middagen. Og mens brødene hever, rekker du både å lage og spise middag, eller evt. kjøre unger på aktiviteter og ta en handletur..) Deretter: Ha deigen over i 2 smurte brødformer (Du trenger ikke å elte deigen igjen, bare vendes litt. Jo mer du elter på dette tidspunktet, jo lengre tid tar det før du når dobbel størrelse på deigen igjen). Med så pass løs deig, nærmest heller jeg den over i brødformene. Synes du at brødene ble litt krøllete i fasongen, kan du fukte hendene med litt vann og jevne dem forsiktig ut på toppen. Hev til dobbelt størrelse, dvs. cirka 1,5 time i formene. Dekk til med plast eller bakeklede, eller tipp en gjennomsiktig plastboks over brødformene, for da slipper du at brøddeigen setter seg fast i plastikken / bakeklede. (Hevetiden avhenger noe av romtemperaturen) Stek på 190 grader, nederste rille i cirka 50-60 minutter. Avkjøles på rist.