BOLLER (18-24 stk.)

INGREDIENSER: 150 g smør 5 dl melk ½ pk gjær ½ ts salt 0,75 dl honning 1,5 ts kardemomme 800 g spelt eller dala landhvete (En blanding av finmalt og siktet mel.) Evt. 2 dl rosiner eller sjokoladebiter FRAMGANGSMÅTE: Smelt smøret og bland inn melken. Løs opp honningen i den lunkne væsken. Bruker du tørrgjær, blander du den inn i melet. Våt gjær løses opp i melken. Bland de øvrige ingrediensene med væsken. Eltes i cirka 5 minutter for hånd, eller på sakte fart med maskin. Dekk til deigen med plast eller bakeklede, og la den heve til cirka dobbel størrelse. Hevetiden kan variere litt alt etter romtemperatur og temperatur på væsken, men beregn cirka 1,5 – 2 timer. Bak ut bollene, og la dem etterheve til nærmere dobbel størrelse. Vil du ha luftige boller, så gi dem god tid, gjerne 1,5 time. Dekkes til med klede, evt. pensle forsiktig med egg. (Jeg penslet bollene før siste hevetid, og lot bollene heve på stekebrettene under noen gjennomsiktige plastbokser) Stekes på midterste rille på 225 grader i cirka 10 minutter. Steketiden avhenger litt av størrelsen på bollene. Lykke til!
Fra fruktbar jord, på naturens premisser
Skriv ut oppskriften her
Fra fruktbar jord, på naturens premisser

BOLLER (18-24 stk.)

INGREDIENSER: 150 g smør 5 dl melk ½ pk gjær ½ ts salt 0,75 dl honning 1,5 ts kardemomme 800 g spelt eller dala landhvete (En blanding av finmalt og siktet mel.) Evt. 2 dl rosiner eller sjokoladebiter FRAMGANGSMÅTE: Smelt smøret og bland inn melken. Løs opp honningen i den lunkne væsken. Bruker du tørrgjær, blander du den inn i melet. Våt gjær løses opp i melken. Bland de øvrige ingrediensene med væsken. Eltes i cirka 5 minutter for hånd, eller på sakte fart med maskin. Dekk til deigen med plast eller bakeklede, og la den heve til cirka dobbel størrelse. Hevetiden kan variere litt alt etter romtemperatur og temperatur på væsken, men beregn cirka 1,5 – 2 timer. Bak ut bollene, og la dem etterheve til nærmere dobbel størrelse. Vil du ha luftige boller, så gi dem god tid, gjerne 1,5 time. Dekkes til med klede, evt. pensle forsiktig med egg. (Jeg penslet bollene før siste hevetid, og lot bollene heve på stekebrettene under noen gjennomsiktige plastbokser) Stekes på midterste rille på 225 grader i cirka 10 minutter. Steketiden avhenger litt av størrelsen på bollene. Lykke til!