Helgrovt speltbrød ( 3 brød)

INGREDIENSER: 1 kg finmalt spelt ½ kg grovmalt spelt 1,5 ss honning 1,5 ts tørrgjær 3 ts mineralsalt 13 dl vann FRAMGANGSMÅTE: Bland sammen de tørre ingrediensene. Honningen løses opp i vannet. Om du ønsker å langtidsheve deigen over natten, eller mens du er på jobb, løser du honningen opp i 1 dl lunkent vann, og fyller på med resten kaldt vann. Ønsker du å ha en kortere heveprosess (2-3 timer), kan hele væskemengden være mer lunken. 24-30 grader er optimal temperatur. Ha væsken i melet. Eltes for hånd i 5 minutters tid, eller på sakte fart i kjøkkenmaskin i maks 10 minutter. Dekk til deigen med plast eller bakeklede og la heve til dobbel størrelse. Elt deigen litt, før du har den over i brødformene. (Til denne oppskriften er det brukt 3 stk. 1,5 liters former. Dette er en litt løs deig, som du nærmest «heller» i brødformene. Dekk til brødene mens de hever. Med så løs deig pleier jeg å tippe en gjennomsiktig plastboks over brødformene. Da slipper jeg at deigen kleber seg fast i plasten eller kjøkkenhåndkleet. Brødene heves til nesten dobbel størrelse. Stekes på 200 grader på nederste rille i cirka 50 minutter, dvs. til brødene har en sprø skorpe. Kanskje vil du steke brødene i ytterligere 5-10 minutter uten brødform, for å få en god og sprø skorpe. Avkjøles på rist.
Fra fruktbar jord, på naturens premisser
Skriv ut oppskriften her
Fra fruktbar jord, på naturens premisser

Helgrovt speltbrød ( 3 brød)

INGREDIENSER: 1 kg finmalt spelt ½ kg grovmalt spelt 1,5 ss honning 1,5 ts tørrgjær 3 ts mineralsalt 13 dl vann FRAMGANGSMÅTE: Bland sammen de tørre ingrediensene. Honningen løses opp i vannet. Om du ønsker å langtidsheve deigen over natten, eller mens du er på jobb, løser du honningen opp i 1 dl lunkent vann, og fyller på med resten kaldt vann. Ønsker du å ha en kortere heveprosess (2-3 timer), kan hele væskemengden være mer lunken. 24-30 grader er optimal temperatur. Ha væsken i melet. Eltes for hånd i 5 minutters tid, eller på sakte fart i kjøkkenmaskin i maks 10 minutter. Dekk til deigen med plast eller bakeklede og la heve til dobbel størrelse. Elt deigen litt, før du har den over i brødformene. (Til denne oppskriften er det brukt 3 stk. 1,5 liters former. Dette er en litt løs deig, som du nærmest «heller» i brødformene. Dekk til brødene mens de hever. Med så løs deig pleier jeg å tippe en gjennomsiktig plastboks over brødformene. Da slipper jeg at deigen kleber seg fast i plasten eller kjøkkenhåndkleet. Brødene heves til nesten dobbel størrelse. Stekes på 200 grader på nederste rille i cirka 50 minutter, dvs. til brødene har en sprø skorpe. Kanskje vil du steke brødene i ytterligere 5-10 minutter uten brødform, for å få en god og sprø skorpe. Avkjøles på rist.