BYGGBRØD (3 stk) Ingredienser: ½ kg finmalt nakenbygg ½ kg siktet spelt eller dala landhvete ½ kg grovmalt emmer Evt. 2 ss honning 1,5 ts tørrgjær 3 ts salt 1,2 liter vann FRAMGANGSMÅTE: Bland sammen siktet spelt / dala landhvete og grovmalt emmer med gjær og salt. Vent med å ha i det finmalte nakenbygget, til du skal ha deigen over i brødformene. Dette for å bevare betaglukanet best mulig. Om du ønsker å bruke enda mer byggmel i deigen, kan du bytte ut noe av det andre melet med byggmel, men det anbefales ikke mer enn 60 % byggmel i deigen, fordi den da vil heve dårlig. Velger du å bruke honning, blander du honningen ut i det lunkne vannet, og har væsken i melblandingen. Eltes i cirka 5 minutter. Ettersom ikke alt melet er tilsatt ennå, blir dette en nokså løs deig /røre. Dekk til deigen, og la den stå i 2-3 timer, evt. på kjøkkenbenken over natten. Om du skal langtidsheve over natten, kan du gjerne bruke nokså kaldt vann. Tilsett byggmelet, og elt deigen litt før du har den over i brødformer. Vurder om du skal tilsette ytterligere 1-2 dl vann. Brødene blir saftigere om deigen er litt løs. Til denne oppskriften er det brukt 1,5 liters former.) Brødene heves til nesten dobbel størrelse. Stekes på 225 grader i 10 minutter, sett ned temperaturen til 190 grader og stek deretter i cirka 1 time. Avkjøles på rist
Fra fruktbar jord, på naturens premisser
Skriv ut oppskriften her
Fra fruktbar jord, på naturens premisser
BYGGBRØD (3 stk) Ingredienser: ½ kg finmalt nakenbygg ½ kg siktet spelt eller dala landhvete ½ kg grovmalt emmer Evt. 2 ss honning 1,5 ts tørrgjær 3 ts salt 1,2 liter vann FRAMGANGSMÅTE: Bland sammen siktet spelt / dala landhvete og grovmalt emmer med gjær og salt. Vent med å ha i det finmalte nakenbygget, til du skal ha deigen over i brødformene. Dette for å bevare betaglukanet best mulig. Om du ønsker å bruke enda mer byggmel i deigen, kan du bytte ut noe av det andre melet med byggmel, men det anbefales ikke mer enn 60 % byggmel i deigen, fordi den da vil heve dårlig. Velger du å bruke honning, blander du honningen ut i det lunkne vannet, og har væsken i melblandingen. Eltes i cirka 5 minutter. Ettersom ikke alt melet er tilsatt ennå, blir dette en nokså løs deig /røre. Dekk til deigen, og la den stå i 2-3 timer, evt. på kjøkkenbenken over natten. Om du skal langtidsheve over natten, kan du gjerne bruke nokså kaldt vann. Tilsett byggmelet, og elt deigen litt før du har den over i brødformer. Vurder om du skal tilsette ytterligere 1-2 dl vann. Brødene blir saftigere om deigen er litt løs. Til denne oppskriften er det brukt 1,5 liters former.) Brødene heves til nesten dobbel størrelse. Stekes på 225 grader i 10 minutter, sett ned temperaturen til 190 grader og stek deretter i cirka 1 time. Avkjøles på rist