fbpx

Grytebrød – med eller uten frø

(1 stk.)

Ingredienser

500 g spelt, emmer eller dala landhvete
(en blanding av finmalt og grovmalt mel, evt. litt siktet)
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
30 g malte linfrø
30 g solsikkefrø
30 g gresskarkjerner
30 g sesamfrø
30 g havregryn
1 ss honning
1 dl lunkent vann (til å løse opp honningen i)
4 dl vann kaldt vann

NB! Ønsker du ikke frø i brødet, kan du tilsette tilsvarende mengde mer mel i deigen. Liker du olje i baksten, kan en 1/2 dl vann byttes med rapsolje, men brødet vil kunne bli litt mer kompakt og fortere tørt ved lagring.

Framgangsmåte

  1. Bland sammen alt det tørre.
  2. Løs opp honningen i 1 dl lunkent vann, og bland det deretter sammen med 4 dl kaldt vann. (Evt. kun 3,5 dl kaldt vann, om du vil ha en mer fast deig)
  3. Bland væsken sammen med de tørre ingrediensene. Elt deigen i 2-3 minutter, gjerne for hånd.
  4. Dekk til deigen med plast, og la den heve i 8-12 timer.
  5. Dryss litt mel på bakebordet og brett deigen cirka 10 ganger inn mot midten. Formes til et rundt brød.
  6. La brødet etterheve i 1,5 - 2 timer.
  7. Sett den tomme gryta inn i ovnen på 250 grader en halvtime før brødet skal stekes. (Dette er for å hindre at deigen setter seg fast i gryta.) Ta deretter ut gryta og dryss litt mel i bunnen på den.
  8. Ha mel på hendene, og flytt brødet forsiktig over i den varme gryta. Bruk evt. en deigskrape for å få deigen over. Dryss gjerne litt mel over brødet og lag et par pyntekutt i brødet med en skarp kniv (f.eks. en liten skalpell fra apoteket).
  9. Stek brødet med lokk i en halvtime på 250 grader.
  10. Ta deretter av lokket og sett ned temperaturen til 200 grader, og stek i ytterligere 15 minutter.
  11. Hvelv brødet ut av gryta og avkjøl på en rist. Bon appétit!

PS! Oppskriften passer godt til en gryte på cirka 4 liter. Har du ikke en gryte som tåler stekeovn, kan du likevel lage brødet. Da former du deigen til et rundt brød, som du setter til heving på et vanlig stekebrett. Bruk da litt mer mel i utbakingen, for å gjøre deigen litt fastere. (En bløt deig gir saftig resultat, men flyter lettere ut, når man ikke bruker form) Stek brødet på 250 grader i 20 minutter, sett deretter temperaturen ned til 200 grader og stek i ytterligere 15 - 20 minutter.

Produkter i denne oppskriften

se alle våre produkter
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram